In luna decembrie 2010, in cadrul Maternitatii Regina Maria, o echipa de medici condusa de domnul doctor Hadi Rahimian, medic primar Amniocenteza, a reusit sa duca la bun sfarsit o sarcina initial gemelara avand complicatii majore.
La inceputul lunii septembrie, la 18 saptamani de gestatie, o gravida s-a adresat Maternitatii Regina Maria pentru amenintare de avort. Medicul ginecolog care a preluat cazul a fost doctorul Hadi Rahimian si, in ciuda tratamentului intensiv aplicat si a atentiei speciale acordate, una dintre fetite si-a oprit evolutia in saptamana 19 (fatul este avortat, dar placenta ramane restanta in uter). Efortul echipei s-a concentrat din acel moment pe mentinerea in viata a celui de-al doilea geaman, in ciuda riscurilor mari asumate atat de catre familie, cat si de personalul medical (deces in utero, suprainfectare, complicatii materne tromboembolice etc). Lupta pentru viata Mariei a devenit o lupta pentru fiecare zi castigata in burtica mamei si care dadea speranta si incredere atat familiei, cat si echipei medicale. Cazuistica de acest tip existenta in lume este extrem de restransa, fapt care nu a ajutat prea mult medicii din cadrul maternitatii in obtinerea de informatii suplimentare. Mama a decis sa ramana internata in spital pana la nasterea fetitei si sa urmeze cu strictete sfaturile doctorului Rahimian. Saptamanile care au urmat au fost marcate de o serie de complicatii materne (tromboflebita, hipertensiune arteriala, varsaturi incoercibile, intoleranta digestiva marcata, gastrita) care au facut sa creasca riscul ca sarcina nu va putea ajunge la momentul cand nou-nascutul sa aiba șanse reale de supravietuire.
S-au realizat periodic discutii multidisciplinare de reevaluare a situatiei si a conduitei terapeutice. Familia a primit informatii legate de complicatiile prematuritatii, dar si despre posibilitatile terapeutice de care echipa de neonatologie dispune. Un aspect important pe care familia l-a inteles foarte bine a fost acela ca prematuritatea si lunga lista de complicatii ale acesteia sunt aceleasi atat in sistemul medical privat, cat si in cel de stat. Astfel, s-a decis ca dupa 30 saptamani de gestatie, Maria se va putea naste și va fi ingrijita in Maternitatea Regina Maria. La 31 saptamani, pe data de 11.12.2010, dupa un travaliu care a inceput pe la ora 03:30, Maria decide sa vina pe lume, iar nasterea s-a produs pe cale vaginala. Ea a avut o greutate de 1550 g si lungime de 41 cm. Cu reactivitatea unei echipe de urgenta, dr. Hadi Rahimian, dr. Mihaela Scheiner si dr. Cristian Palade au raspuns prompt pentru a asigura nasterea copilului. Din prima secunda de la venirea ei pe lume, Maria a fost o fetita norocoasa. A respirat viguros cat pentru "doi" si i-a bucurat pe toti, parinti naturali si "medicali". In ciuda previziunilor legate de gradul inalt de prematuritate si a pregatirii echipamentului pentru reanimarea sa (ventilator mecanic, sistem CPAP, surfactant, incubator performant etc), fetita a demonstrat ca este puternica si ca are nevoie doar de ajutor prompt si calificat pentru a se adapta noilor conditii de viata. Pentru ca era prea mica sa poata fi alimentata cu cantitati corespunzatoare de lapte, avea nevoie de antibioterapie si pentru a evita stresul nenumaratelor intepaturi, s-a decis montarea unui cateter venos central. Mama a fost inconjurata cu toata dragostea atat de familie, cat si de catre asistentele de terapie intensiva neonatala. Evolutia clinica a fost buna, ea recuperand intr-o saptamana cat alti copii in doua. Va putea pleca in urmatoarele zile acasa, la o greutate de circa 2,4 kg.
0 Responses So Far:
Trimiteți un comentariu