Cartea adresata de Rodney Castleden „inventatorilor din trecut, prezent si viitor” este un omagiu adus imaginatiei creatoare a omului si un indemn la cunoasterea si aplicarea in beneficiul societatii a tuturor marilor descoperiri ale mintii omenesti. Inventiile caracterizeaza anumite societati, dar nu pe toate. Pentru ca inventiile sa poata vedea lumina zilei, societatile trebuie sa le permita indivizilor un anumit grad de independenta de gandire si actiune. Intr-o societate liber-cugetatoare, cu economie de piata, inventiile pot aparea in orice moment. Desi respectul publicului se indreapta, pe buna dreptate, catre inventatorii in sine, la baza inventiilor stau in principal conditiile sociale, economice si tehnologice. [Romanul Petrache Poenaru a inventat un stilou in timp ce studia la Paris in 1827.] Exista adesea o legatura intre descoperire si inventie. De la descoperirea faptului ca lichidele se dilata sau se contracta proportional cu variatia temperaturii nu a mai fost decat un pas pana la inventarea termometrului.
Inventiile au uneori rolul de a rezolva o problema specifica, de a indeplini o sarcina anume. Apoi se dovedeste ca au tot felul de alte aplicatii. Radarul a fost construit cu scopul de a depista aviatia inamica; astazi este folosit de politie pentru a-i prinde pe cei care gonesc in trafic. In cursul istoriei, multe inventii trebuie sa fi disparut fara urma din cauza omniprezentelor probleme legate de gasirea capitalului, incheierea celor mai bune contracte de afaceri si precautia investitorilor. Au existat numeroase incercari de identificare a celor mai bune sau mai importante inventii. Intr-un Top 10 al celor mai semnificative inventii ale tuturor timpurilor, roata ocupa primul loc, urmata in ordinea importantei de becul electric, presa tipografica, telefon, televiziune, radio, praful de pusca, calculatorul personal, telegraful si motorul cu ardere interna. Autorul prezinta in ordine cronologica o selectie fascinanta de inventii (si de topuri ale lor), aratand in ce fel fiecare dintre ele a avut darul de a schimba lumea.
RODNEY CASTLEDEN este profesor si autor englez prolific, pasionat de geografie, arheologie si istorie, subiecte despre care a scris pe larg in ultimii treizeci de ani. Criticii si cititorii deopotriva i-au laudat in mod constant meticulozitatea documentarii, fluenta exprimarii si originalitatea ideilor. De acelasi autor, la Editura Meteor Press a mai aparut Conflicte care au schimbat lumea.
0 Responses So Far:
Trimiteți un comentariu