La vizionarea privata a documentarului TOXIC au fost invitati lideri de opinie din domenii precum: media, head-office FMCG, persoane publice, specialisti sanatate, advertising, autoritati. Filmul are ca subiect central intrebarea “ce este alimentul?”,
intrebare pusa de prea putine ori pana acum, cu un raspuns, chiar daca poate cunoscut, ramas totusi nerostit. Oare stim cu adevarat ce contin alimentele? Prin ce procese tehnologice au trecut pana au ajuns in farfuria noastra si cu cate chimicale “au crescut mari”?
Stiati ca:
intrebare pusa de prea putine ori pana acum, cu un raspuns, chiar daca poate cunoscut, ramas totusi nerostit. Oare stim cu adevarat ce contin alimentele? Prin ce procese tehnologice au trecut pana au ajuns in farfuria noastra si cu cate chimicale “au crescut mari”?
Stiati ca:
- in momentul de fata peste 500 milioane de persoane sufera de obezitate?
- 346 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de diabet?
Ce au toate aceste cifre in comun?
Simplu: alimentele ce provin din agricultura intensiva si cele puternic industrializate!
Alimentele sunt analizate, studiate, desfiintate! Nu este vorba doar despre alimentele de tip junk food, ci si despre cele de baza, pe care le consideram a fi sanatoase, le consumam cu incredere si cu care ne otravim fara sa avem habar!
T O X I C ofera o experienta unica, 80 de minute de adevar, totul intr-o viziune proaspata si nonconformista. “Atunci cand analizam un aliment, tendinta generala este de a-i studia forma actuala. Insa, o buna analiza nu se leaga de forma prezenta, ci intra in trecut, ajungand la stadiul initial de matrice a alimentului respectiv. In momentul in care incercam sa stabilim daca un produs este sau nu bun pentru noi, trebuie sa ne intoarcem in timp pentru a vedea in ce mediu a crescut si care au fost factorii care au actionat asupra lui. Filmul T O X I C este primul care pune accent pe adevarata fata a alimentului, pe studiul in profunzime si nu pe simpla observatie”, a explicat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
De ce T O X I C?
Daca ati sti cu adevarat ce aveti in farfurie, ati mai manca?
Noi credem ca NU!
Noi credem ca NU!
Stiati ca:
• acele rosii mari, pe care le-ati ales de pe taraba din piata, sunt in realitate pline de substante chimice care, cu timpul, se acumuleaza in organism si ajung sa ne otraveasca?
• cu cat un aliment este mai procesat, cu atat isi pierde din calitatile nutritive si poate devini nociv?
• un mar dat prin razatoare se poate numi deja, un aliment procesat care si-a pierdut din nutrientii de baza?
• acele rosii mari, pe care le-ati ales de pe taraba din piata, sunt in realitate pline de substante chimice care, cu timpul, se acumuleaza in organism si ajung sa ne otraveasca?
• cu cat un aliment este mai procesat, cu atat isi pierde din calitatile nutritive si poate devini nociv?
• un mar dat prin razatoare se poate numi deja, un aliment procesat care si-a pierdut din nutrientii de baza?
T O X I C este primul film documentar romanesc care spune adevarul despre alimentele pe care le consumam, despre provenienta acestora si despre adevarata lor compozitie!
“T O X I C reprezinta si o campanie pe care vrem sa o initiem impotriva alimentelor care ne fac rau. Zilnic suntem bombardati de produse pline de tot felul de chimicale, asa ca primul pas pe care trebuie sa il facem este simplu: citim eticheta si alegem alimente sanatoase”, a explicat Dana Sota, coordonator campanie sanatate publica Coreus. “In plan mondial subiectul este inovator, deoarece provenienta alimentului reprezinta tema limita atinsa de acest gen de filme. Nimeni, pana acum, nu a raspuns public la intrebarea “ce este, de fapt, alimentul?”. Scopul T O X I C este de a educa opinia publica in vederea selectarii atente a alimentelor pe care le cumpara si le consuma si, in acelasi timp, de sensibilizare si constientizare a fermierilor, reprezentantilor industriei alimentare si autoritatilor. In ceea ce priveste difuzarea filmului T O X I C catre publicul larg, in prezent ne aflam in discutii cu mai multe televiziuni pentru a identifica variantele optime. De asemenea, nu excludem ca pe viitor filmul sa se regaseasca si pe DVD”, a explicat Corina Pintilie, general manager Coreus, producatorul filmului T O X I C.
Sursa de inspiratie a filmului T O X I C
Filmul documentar T O X I C vine ca o continuare fireasca a campaniilor de educare si informare duse de Dr. Menci si prin intermediul cartilor extrem de populare: “Si noi ce mai mancam?” vol I & vol II sau seria de 7 volume si “Revolutie in bucatarie”.
Fiecare dintre aceste lucrari a tratat un alt aspect al alimentatiei moderne a romanilor si a constituit un inceput de educatie nutritionala adevarata: cum sa gatim sanatos, cum sa slabim fara a ne infometa si fara a ne face rau organismului si cum sa facem cumparaturi inteligent.
T O X I C este o productie MAKINAFILM, un film realizat de Andrei Sota si produs de Coreus dupa ideile prof. dr. Ghe. Mencinicopschi. Din distributia filmului fac parte: prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, Dr. Cristina Bogdan – medic naturopat, Oreste Teodorescu – vedeta TV, ing. Silviu Socol – director general Fares Romania, Bora Cokyapici – chef si proprietar de restaurante, Mircea Al. Stoica – producator de legume, dr. ing. Sorin C. Chiru – Directorul I.N.C.D.C.S.Z. Brasov etc. Andrei Sota, regizorul filmului, conduce propria casa de productie si realizeaza filme independente. “Cu TOXIC vreau sa va pun pe ganduri si sa va arat lucruri pe care nu le stiati”, spune acesta.
Echipa care a participat la realizarea acestui film documentar:
director de imagine ANDREI NAGY, set designer ALINA DAN/ADA RADU, montaj si naratiune ANDREI SOTA, grafica si visual effects ALEXANDRU PREOTEASA, sunet LAURA LAZARESCU, regizor si producator executiv ANDREI SOTA. www.toxicfilm.ro
0 Responses So Far:
Trimiteți un comentariu