Pages

Licitatia de arta se impleteste cu muzica lirica la Opera Nationala Bucuresti



Opera Nationala București va fi gazda unei premiere absolute in Romania: prima transmisiune in direct (in conditii HD-high definition, prin satelit) a unui spectacol de la Opera Regala din Londra (Royal Opera House – Covent Garden). Iubitorii genului liric vor avea astfel ocazia unica sa vizioneze una dintre cele mai importante productii ale prestigiosului teatru liric londonez – „FAUST”. Pentru publicul roman, evenimentul va insemna, de asemenea, șansa de a se reintalni cu una dintre cele mai valoroase voci lirice ale lumii: soprana Angela Gheorghiu, care va interpreta rolul Margaretei.

Sustinand acest proiect indraznet initiat de Opera Nationala, Casa Artmark reprogrameaza Licitatia anuala de Impresionism și Postimpresionism Romanesc care ar fi trebuit sa se desfasoare la aceeasi data. Licitatia va avea loc  joi, 29 septembrie, orele 19.30 si va fi gazduita tot de Opera Nationala din Bucuresti. Licitatia de Impresionism si Postimpresionism Romanesc pregatita de Artmark aduce in atentia colectionarilor aproximativ 120 de opere de pictura care ilustreaza patrunderea, asimilarea si continuarea principiilor impresionismului in spatiul romanesc, mediu care s-a dovedit, o lunga perioada, fertil influentelor acestei miscari artistice revolutionare. Operele  sunt semnate de artisti romani de prestigiu precum Nicolae Grigorescu, Samuel Mutzner, Nicolae Darascu, Nicolae Vermont, Rudolf Schweitzer-Cumpana, Adam Baltatu, Camil Ressu, Ion Tuculescu etc. Valoarea totala medie a loturilor licitatiei depaseste un milion de euro, iar 75% dintre ele au preturi de pana la 5.000 €. Printre artistii ale caror opere pornesc in licitatie de la valori mai mici de 1.000 € se numara Rudolf Schweitzer-Cumpana, Spiru Chintila, Iosif Rosenblut, Lucian Grigorescu etc.



Una dintre piesele centrale ale Licitatiei de Impresionism si Postimpresionism Romanesc este opera „Intoarcerea de la targ” semnata de Nicolae Grigorescu, pictura apartinand perioadei de maturitate a creatiei grigoresciene. Valoarea sa estimativa este cuprinsa intre 120.000 € si 220.000 €.  „Ciobanas pe Valea Doftanei” (est. 120.000 € - 220.000 €) si „Tarancuta cu fuior coborand spre casa” (est. 60.000 € - 120.000 €) sunt inca doua opere de exceptie semnate de Nicolae Grigorescu, imagini emblematice pentru satul romanesc traditional si repere ale modernitatii in pictura romaneasca, cu care se mandreste aceasta editie de inceput de an. Licitatia de Impresionism si Postimpresionism Romanesc s-a bucurat anul trecut de un numar mare de participanti, peste 600 de iubitori de arta fiind prezenti in sala, precum si de performante fara precedent pentru piata de arta din Romania de la acea data. Editia din acest an se anunta a fi cel putin la fel de memorabila, asteptandu-se stabilirea unor noi recorduri de autor, in prezenta publicului din sala si a celor care vor urmari licitatia online. Pentru prima data in Romania, participarea la licitatie este posibila si pe Internet, prin Artmark Live, serviciu care permite licitarea in timp real: o modalitate sigura, confortabila si discreta de a lua parte la principalele evenimente ale pietei de arta romanesti.

 Cu doua seri inaintea licitatiei de Impresionism, Artmark organizeaza o licitatie cu tematica speciala, dedicata perioadei monarhiei romanesti. Licitatia Romania Regala propune opere de pictura si sculptura realizate de membrii familiei regale sau omagiale, obiecte rare de argintarie si portelan, bijuterii apartinand membrilor familiei regale si aristocratiei din Principate, ordine si decoratii instituite de Casa Regala, arme de parada si carte bibliofila. Licitatia Romania Regala va avea loc marti, 27 septembrie, de la ora 19.30, la Opera Nationala Bucuresti. Expozitia loturilor celor doua licitatii poate fi vizitata incepand de duminica, 25 septembrie, pana  in seara evenimentului, intre orele 11.00 – 21.00.

Despre Artmark:
Artmark este o casa de licitatii de arta infiintata in 2008 care selecteaza, evalueaza si pune in circuitul pietei de arta opere cu autenticitate garantata, sustinand in paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizeaza expozitii de arta de anvergura nationala.  In cei trei ani de existenta, Artmark a organizat peste 30 de licitatii de arta, care au pus in vanzare aprox. 3.000 de opere de arta si obiecte de colectie. Vanzarile publice (prin licitatii de arta) ale Artmark au crescut de la 1,76 milioane de euro in 2009 la 5,5 milioane de euro in 2010, respectiv la 4,75 milioane euro in primul semestru al lui 2011 – intr-o piata a vanzarilor publice care a crescut de la aproximativ 3,7 milioane in 2009 la aproximativ 8,3 milioane euro in 2010, respectiv la 6,6 milioane euro in primul semestru al lui 2011.

Oferind oportunitati de investitie numai in opere de calitate muzeala, Artmark se implica activ si in conservarea si perpetuarea mostenirii culturale. In 2010 si 2011, datorita initiativei sustinute de Artmark a unor colectionari, mai multe capodopere ale artei romanesti vandute prin licitatie au fost oferite expunerii publice in muzee nationale de arta din tara.  Pentru mai multe informatii, vizitati www.artmark.ro


0 Responses So Far:

PUBLICITATE