Pages

Sonoelastografia – cea mai sigura metoda de prevenire a cancerului mamar



Romania este pe locul intai in Uniunea Europeana in ceea ce priveste incidenta cancerului la san. Anual sunt diagnosticate peste 7000 de femei cu aceasta boala si doar aproximativ 10% descopera aceasta afectiune in faza incipienta lucru ce inseamna o sansa de supravietuire foarte mare.
Multe formatiuni canceroase apar sub forma unor noduli si pot fi detectate in mod uzual prin palpare. Exista insa numeroase cazuri in care acesti noduli nu sunt detectati la palpare datorita dimensiunii foarte mici sau faptului ca sunt situati intr-o zona adanca si mai greu accesibila in interiorul organismului. Cancerul la san este pe locul doi, dupa cancerul de col uterin, pe lista formelor de cancer care le afecteaza pe femei. Sansa de vindecare poate fi de 100% daca acesta este depistat in faza incipienta.
Cum poti depista cancerul mamar din timp?
Inventata de specialistii japonezi in ecografie sonoelastografia este o noua tehnica ecografica ce masoara calitativ si cantitativ elasticitatea tumorilor mamare. Folosirea sonoelastografiei inlatura multe dintre dificultatiile de diagnosticare ale cancerului, deoarece ea combina avantajele ecografului (adancimea de penetrare si rezolutia) cu sensibilitatea la diferentele de rigiditate ale tesuturilor analizate. Tehnica se bazeaza pe faptul ca tesutul malign e mai dur decat cel benign si masoara proprietatile elastice ale tesutului utilizand ultrasunetele. Metoda permite detectarea si localizarea tumorilor, atunci cand ele au o elasticitate diferita fata de tesutul din jur, fiind complementara mamografiei, ecografiei bidimensionale, examenului Doppler si rezonantei magnetice nucleare. „Cercetarile au aratat ca tesutul mamar normal  si grasimea mamara au o elasticitate mai scazuta, in timp ce alte regiuni, de exemplu cele canceroase, prezinta modificari ale elasticitatii tesutului pe o zona mai mare decat cea indicata de ecografia clasica. Sonoelastografia poate depista orice modificare la nivelul sanului, de la tumori pana la denivelari si ulceratii.”, a explicat Dr. Cornel Lungu, medic primar ecografie generala la Centrul Medical Focus.

Elasticitatea tumorilor canceroase este redusa fata de cea a tumorilor necanceroase, astfel ca metoda poate diferentia, cu o acuratete ce ajunge la 90%, tumorile maligne (canceroase) de tumorile benigne (necanceroase). Acest tip de ecografie  este aplicabil tumorilor de dimensiuni mici, sub 2 cm, ceea ce implica o diagnosticare precoce a cancerului mamar si respectiv un tratament in stadiu incipient cu o crestere a ratei de vindecare a bolii. Pentru oricare dimensiuni ale tumorii, sonoelatografia are o specificitate de 93% si o sensibilitate de 80%, o putere predictiva pozitiva de 85,3% si o putere predictiva negativa de 90,3%. Sensibilitatea e mai buna pentru leziuni sub 5 mm, iar specificitatea pentru leziuni de peste 10 mm.  
Cum functioneaza sonoelastografia?
Sonoelastografia foloseste unde transversale de amplitudine si frecventa joasa care sunt propagate prin organele interne pentru a masura proprietatile elastice ale unui tesut. Pentru realizarea investigatiei medicii folosesc o sonda speciala pentru scanarea sanului. Rezultatul examinarii e interpretat conform unei scale de culori, de la rosu pana la albastru, numerotata de la unu la cinci, in functie de gravitatea bolii. Culoarea rosie indica o elasticitate mare a sanului. O tumora cu elasticitate scazuta inseamna cancer, iar culoarea predominanta este albastru intens. Unul dintre avantajele acestei investigatii este lipsa durerii. In plus, este non-invaziva, sanul nu este iradiat si nu sunt efecte secundare. De asemenea, metoda poate sa fie folosita si pentru alte investigatii medicale la nivelul unor tesuturi moi si dificil de evaluat: tiroida, prostata, pancreas, ficat, la nivelul sistemului vascular si musculoscheletal. Pretul investigatiei este in jur de 150 de lei.
Avantajele sonoelastografiei
Aceasta metoda de diagnosticare a cancerului de san prezinta mai multe plusuri: e complet neinvaziva si neiradianta, implica costuri reduse si o perioada de timp foarte scurta pentru obtinerea rezultatului. Deoarece ofera pe loc informatii despre natura maligna sau benigna a formatiunilor tumorale, prin utilizarea elastografiei se poate reduce numarul biopsiilor (biopsia fiind o metoda de analiza invaziva, scumpa si care necesita minim 2 saptamani pentru aflarea rezultatului). „In cadrul Centrului Medical Focus se fac zilnic intre 3 si 5 ecografii de acest tip. Cel mai mare avantaj al sonoelastografiei este acela ca nu iradiaza sanul, asa cum o face mamografia, tocmai de aceea ea poate fi repetata frecvent, fara a determina efectele secundare ale iradierii, fiind in acelasi timp nedureroasa. Aplicata corespunzator si in coroborare cu celelalte metode de explorare ale sanului, aceasta micsoreaza semnificativ necesitatea punctiilor mamare cu un procent ce poate ajunge la 40%.”, a adaugat Dr. Cornel Lungu.

Totusi, folosita ca metoda de diagnosticare separata, elastografia are anumite limitari. Principalul dezavantaj este acela ca prin cresterea presiunii aplicate asupra sanului in momentul efectuarii elastografiei, este influentatp atat imaginea elastografica, cat si scorul de elasticitate. Atunci cand pentru stabilirea unui diagnostic sunt folosite scorurile de elasticitate, imaginile obtinute prin aplicarea unei presiuni crescute pot duce la un diagnostic gresit. Pentru obtinerea unor imagini si scoruri cat mai nealterate, trebuie aplicata o presiune usoara si constanta asupra sanului, ceea ce presupune experienta si abilitate din partea tehnicianului.
 
Despre Centrul Medical Focus
Centrul Medical Focus din Bucuresti este un prestator important in sfera serviciilor medicale, deoarece reuneste trei aspecte care stau la baza unui act medical complet: aparatura de ultima generatie, o echipa medicala de renume si specialitati diverse, atat medicale cat si chirurgicale, inclusiv un bloc operator modern, dotat la cele mai inalte standarde. Centrul Medical Focus dispune de cel mai modern Bloc Operator si Compartiment de Anestezie si Terapie Intensiva, capabil sa efectueze interventii chirurgicale prin spitalizare de zi. In acest fel pacientul poate sa revina la domiciliu chiar in ziua interventiei medicale. Printre tehnicile de actualitate, care diferentiaza Centrul Medical Focus de alte centre, se numara: elastografia sanului, electomiografia si examinarea OCT – tomografie in coerenta optica retiniana.


0 Responses So Far:

PUBLICITATE