Pe strazile Atenei, in anul
500 i.Hr., oamenii mancau zapada amestecata cu miere şi fructe. La un secol
distanta de greci, in 400 i.Hr., perşii au realizat un produs refrigerat din taiţei
şi apa de trandafiri, in care gheaţa era amestecata cu şofran, fructe şi alte
arome. Autorii primului aparat de facut inghetata sunt considerati a fi
chinezii, care, cu peste 2200 de ani in urma foloseu un amestec de zapada şi
salpetru pe care il turnau peste exteriorul unor containere, pentru a cobori
nivelul de ingheţ sub zero grade. Acestea erau umplute cu sirop peste care se
adauga apoi zahar. Tot lor li se datoreaza si primele forme de inghetata pe baza de
lactate, chinezii consumand orez fiert bine in lapte, cu diferite arome, pus la
inghetat in zapada. Aducerea ingheţatei din lapte cu fructe ingheţate in Europa, din
Orientul Indepartat, de la curtea Imparatului chinez, ii este atribuita calatorului
şi comerciantului Marco Polo.
De la crema inghetata la deliciul verii
Pe teritoriul romanesc, ingheţata
a fost prima data degustata la curtea lui Constantin Brancoveanu care avea o “ghetarie”,
un loc foarte racoros, in care se gaseau, printre altele, sorbeturi şi creme ingheţate
pentru ospeţele sofisticate de la curte. Astazi, inghetata nu mai este o raritate
si ne putem desfata cu acest desert racoritor ori de cate ori ne dorim. La
pahar sau caserola, pe bat sau la cornet, Alpin57Lux a dus cremele
inghetate de alta data la rang de deliciu, fiind una dintre cele mai bune şi
apreciate inghetate de la noi din tara. Incearca tortul Transalpina si te vei indragosti pe loc de cel putin una dintre
cele patru arome delicioase: rom, stafide şi
ananas, triple chocolate, caramel cu ciocolata şi arţar cu nuci pecan.
Combinatii neasteptate, arome neobişnuite
Dulcele şi saratul stau de
multe ori bine laolalta, iar ingheţata nu se dezice nici ea de aceasta
combinaţie. Printre cele mai neasteptate reţete propuse de marii gelaterişti
regasim ingheţata cu vin, ingheţata cu hrean, pe cea cu foie gras, cu caviar
sau cu homar. Cum ar fi insa sa inlocuiesti sosul de usturoi din shaorma cu inghetata?
Ei bine, americanii au facut-o prin comercializare in Florida a
cheeseburgerului cu inghetata, salata, muraturi, roşii. La
aceasta ciudatenie se adauga si cea servita cu haggis
din maruntaie de oaie, cu ramen sau cu carnat alb.
Ingheţata cu lapte de mama
este, poate, cel mai controversat sortiment al acestui desert realizat vreodata.
Ea este dedicata cantareţei Lady Gaga şi se obţine din lapte de mama, vanilie
Madagascar şi coaja de lamaie. Pe aceeasi linie a neobisnuitului in gastronomie
se inscrie si ingheţata cu carnat Weiswurst, un preparat nemţesc care se
serveşte pe paine. Una dintre cele mai scumpe ingheţate este cea cu caviar sau
foie gras. Ea se adreseaza, cu siguranţa, celor mai sofisticate şi rafinate
gusturi, dar şi celor mai generoase buzunare.
Nu departe de sortimentele
amintite sunt si ingheţata cu anşoa, cu iarba verde, ingheţata din oua de
crocodil, cu aroma de caracatiţa, calamar, carne cruda de cal, şarpe sau cu
limba de vaca. Cu siguranta, insa, in marea de arome, una mai neasteptata decat
cealalta, la final, batalia se da tot intre formele simple, intre clasicele
vanilie şi ciocolata. Pentru cei mai putini curajosi, dar care apreciaza
diversitatea, Alpin57Lux propune inghetata Malgra pe bat, cu aroma
de lapte si
sirop de fructe de padure, vanilie
cu baton si şerbet de caramel sau ciocolata cu sirop de vişine.
0 Responses So Far:
Trimiteți un comentariu