Pages

Un Tonitza care scos la Licitatia de Orientalism



„Afizé”, una dintre cele mai valoroase lucrari ale lui Nicolae Tonitza, este scoasa la vanzare in cadrul Licitatiei de Orientalism editia 2011, organizate duminica aceasta de Casa Artmark in Mamaia. Opera a facut parte din colectia actorului Stefan Iordache si este estimata la  o valoare intre  90.000 - 160.000 €.
Lucrarea „Afizé” (ulei pe carton, 50 × 41,5 cm),  un portret senzual de turcoaica, este una dintre cele mai reprezentative opere pe care Nicolae Tonitza le-a realizat in 1938, ultimul sau an din viata. Verile petrecute in anii 1936 -1938 in pitoreasca asezare de la Balcic, umbrite fie de conflictele sociale de la Iasi, fie de boala care se agrava si il obosea, au fost pentru Tonitza o etapa artistica deosebit de prolifica. “Afizé” isi gaseste radacinile in multitudinea de studii in tus pe care Tonitza le-a realizat inaintea punerii in pagina cu ajutorul culorilor. La Balcic, pictorul a descoperit tipologia turceasca, de aceea, in picturile sale se regasesc personaje cum ar fi Ali Mehmet, Rachis Ali, placintarul Asim Selim, dar si chipuri de tinere: Demirná, Hamidé, Esbá, Gürli, Afizé sau Cadié care domina un vizual profund uman. 

Vedeta a acestei editii a Licitatiei de Orientalism, “Afizé” are si un trecut deosebit in ceea ce priveste colectiile particulare din care a facut parte. Tabloul a apartinut Mihaelei Tonitza, nepoata pictorului si sotia actorului Stefan Iordache. De la disparitia sa, aceasta este prima data  cand pictura “Afizé” participa la o licitatie publica. La Licitatia de Orientalism care va avea loc pe data de 17 iulie 2011, la Hotelul Vega din Mamaia, vor participa lucrari realizate de artisti precum Nicolae Darascu, Iosif Iser, Kimon Loghi, Samuel Mützner, Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu si multi altii. Operele scoase la vanzare vor putea fi admirate in cadrul unor expozitii special organizate, inainte ca ele sa intre in alte colectii particulare. Tablourile vor fi expuse la Bucuresti astazi si maine, la sediul Artmark, precum si la Hotelul Vega din Mamaia (15, 16  si 17 iulie). Expozitiile pot fi vizitate gratuit, in ambele locatii, intre orele 11.00 – 21.30.

Despre Artmark
Artmark este o casa de licitatii de arta infiintata in 2008 care selecteaza, evalueaza si pune in circuitul pietei de arta opere cu autenticitate garantata, sustinand in paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizeaza expozitii de arta de anvergura nationala. In cei trei ani de existenta, Artmark a organizat peste 30 de licitatii de arta, care au pus in vanzare aprox. 3.000 de opere de arta si obiecte de colectie. Vanzarile publice (prin licitatii de arta) ale Artmark au crescut de la 1,76 milioane de euro in 2009 la 5,5 milioane de euro in 2010, respectiv la 4,75 milioane euro in primul semestru al lui 2011 – intr-o piata a vanzarilor publice care a crescut de la aproximativ 3,7 milioane in 2009 la aproximativ 8,3 milioane euro in 2010, respectiv la 6,6 milioane euro in primul semestru al lui 2011. Oferind oportunitati de investitie numai in opere de calitate muzeala, Artmark se implica activ si in conservarea si perpetuarea mostenirii culturale. In 2010 si 2011, datorita initiativei sustinute de Artmark a unor colectionari, mai multe capodopere ale artei romanesti vandute prin licitatie au fost oferite expunerii publice in muzee nationale de arta din tara. Pentru mai multe informatii, vizitati www.artmark.ro.


0 Responses So Far:

PUBLICITATE