Pages

FORUMUL ECONOMIC CONFINDUSTRIA ROMANIA 2012 - Focus pe finante si industrie




Confindustria Romania a organizat joi, 4 octombrie, la Bucuresti, Forumul Economic 2012, eveniment care a cuprins si Adunarea Generala 2012 Confindustria Balcani. Cea mai mare provocare a Romaniei este revitalizarea economiei, a afirmat Joost Kuhlmann, Seful Directiei ”Finlanda, Bulgaria & Romania” din Comisia Europeana, prezent la Forumul Economic al Confindustria Romania. ”Este nevoie de stabilitate politica, iar politicienii sa se concentreze la joc. Si nu ma refer la jocul politic. Ma refer la jocul economic. Numai in acest fel, exista sperante pentru cresteri sustenabile in standardul de viata al romanilor”, a declarat Kuhlmann.
Din punctul de vedere al Comisiei Europene, prioritatile concrete pentru economia romaneasca sunt urmatoarele:
1.      Stabilitate macroeconomica, inflatie redusa, stabilitate fiscala
2.      Mediu legislativ stabil, viziune strategica
3.      Cresterea capacitatii administrative, reducerea birocratiei pentru mediul de afaceri
4.      Sistem judiciar mai eficient si mai rapid
5.      Sector bancar sanatos si competitiv
6.      Dezvoltarea pietei de capital
7.      Eficientizarea companiilor de stat
8.      Guvernul sa-si respecte obligatiile contractuale
9.      Autoritatile de reglementare sa nu mai fie sub presiune politica

Companiile de stat trebuie sa fie reformate, numeroasele legaturi vicioase intre departamentele Guvernului si companii trebuie sa fie intrerupte, iar acestea trebuie conduse in mod profesionist, pentru a a-si valorifica activele in folosul celor care le detin, adica al cetatenilor romani”, a mai spus Kuhlmann.

Marco Esposito, vicepresedinte executiv Unicredit Tiriac Bank, a afirmat ca numarul companiilor cu capital italian din Europa Centrala si de Est (CEE) este de patru ori mai mare decât în cazul Chinei. De asemenea, importurile Italiei din CEE sunt de 1,5 ori mai mari decat cele din China, iar exporturile catre CEE sunt de 6,7 ori mai mari decat cele catre China. Esposito a explicat ca principalele avantajele competitive ale Europei Centrale si de Est sunt costul redus al fortei de munca, cota unica de impozitare si tarifele mici pentru energie, in comparatie cu mediile din Europa de Vest.

Mauro Maria Angelini, Presedintele Confindustria Romania, a spus ca industria manufacturiera a inregistrat, in primul semestru din 2012, o crestere anuala a cifrei de afaceri de 3% si s-a declarat optimist in ceea ce priveste avansul acestui sector pana in 2015.
La eveniment au participat peste 300 de invitati, asociati ai Confindustria, reprezentanti ai institutiilor, ministerelor si ai mediului de afaceri italian si roman. Forumul Economic Confindustria Romania, ajuns la cea de-a treia editie, a reprezentat un moment de dezbatere pe teme macroeconomice si de business cu autoritatile publice, bancile si asociatii proprii.
La eveniment, au mai luat cuvantul: Luigi Salvadori – Presedinte Confindustria, Luigi Ghia – Presedinte Confindustria Bulgaria, Erich Cossutta – Presedinte Confindustria Serbia, Marco Marconi – Presedinte Confindustria Macedonia, Pasquale di Gregorio – Presedinte Confindustria Republica Moldova, Speranta Tirsar – Director SACE pentru Europa de Sud-Est, Luca Serena – Vicepresedinte Confindustria Balcani, Florin Danescu – Presedinte Executiv ARB, Catalina Molnar – Economist sef Unicredit Tiriac Bank, Ovidiu Nicolescu – Presedinte Consiliul National al IMM-urilor, Dan Ghergut – Consilier in cadrul Institutului National de Statistica, Ion Ghizdeanu – Presedinte Comisia Nationala de Prognoza.
Confindustria Balcani reprezinta federatia asociatiilor de firme italiene din zona Balcanilor, constituita in 2010 cu scopul de a determina o prezenta economica italiana coerenta, integrata si eficienta. Asociatia cuprinde peste 1.000 firme italiene care au decis sa isi desfasoare si sa isi dezvolte activitatea economica in regiunea balcanica.

Confindustria Romania a fost constituita in iulie 2003. In 2004 Confindustria Romania a devenit “Patronat” recunoscut de catre Guvernul roman, participand la masa tratativelor alaturi de Guvern si de sindicate pentru a dezbate problemele importante ale companiilor si aparand interesele propiilor asociati, firme romanesti cu capital partial sau in totalitate italian. Confindustria se inspira din sistemul patronal italian, in care se regaseste, fiind membra a Confindustriei Italia. Actualmente, CONFINDUSTRIA are aproape 700 de asociati care ofera peste 130.000 de locuri de munca.
Evenimentul a fost sustinut de: UNICREDIT, ENI in calitate de main sponsors; BANCA ITALO-ROMENA, BOSCOLO&PARTNERS, MARTELLI EUROPE, PIRELLI, in calitate de parteneri.



0 Responses So Far:

PUBLICITATE