Pages

Crioconservarea de ovocite – o sansa pentru viitor!


Varsta la care femeile aleg sa devina mamici devine tot mai inaintata de la an la an, iar motivele din spatele acestei decizii variaza in functie de persoana. Dintre toate, factorul social joaca un rol foarte important, in contextul in care tot mai multe femei doresc sa se concentreze in primul rand asupra cladirii unui viitor profesional de succes si apoi asupra intemeierii unei familii. Pe de alta parte, situatia materiala instabila a cuplurilor cu varste cuprinse intre 20-30 de ani sau aparitia anumitor probleme de sanatate neprevazute constituie alti factori care determina aceasta decizie de a amana casatoria si apoi sarcina. Astfel, in prezent, doar 54% dintre femeile din Romania au o sarcina la varsta recomandata de medici.
Reversul medaliei acestei decizii este ca dupa varsta de 30 de ani, exista o serie de factori care pot ingreuna sau aduce complicatii actiunii de concepere. In plus, pe masura ce inainteaza in varsta, organismul feminin este supus unor noi schimbari ce afecteaza drastic fertilitatea acesteia:
▪ Rezerva ovariana scade: o femeie intre 25 si 35 de ani are in medie 25% sanse sa ramana insarcinata in cursul unui ciclu menstrual. Dupa aceasta varsta, rezerva ovariana este in scadere, iar sansele de sarcina mai sunt doar de 12% la 35 de ani si de 6% la 40.
▪ Captuseala din uter (endometrul) devine mai subtire cu varsta, astfel ca uterul nu poate sustine pana la capat ovulul fecundat.
▪ Secretiile vaginale devin mai putin fluide si resping cu mai multa usurinta spermatozoizii.

Un raspuns ce adreseaza si ofera solutii pentru sporirea sau conservarea fertilitatii feminine pe termen lung este crioconservarea ovocitelor – procedura moderna care permite femeilor sa-si congeleze ovulele sanatoase pentru o conceptie ce va avea loc in viitor. In acest sens, clinica Gynera este unul dintre deschizatorii de drumuri pentru prezervarea fertilitatii, oferind pacientilor sai cele mai noi metode de crioconservare a celulelor reproductive sau embrionilor.
Cand este momentul sa apelezi la crioconservarea ovocitelor?
Crioconservarea ovocitelor a devenit in ultimii ani o solutie tot mai frecventa pentru problema varstei si influenta acesteia asupra fertilitatii, iar multe femei prefera sa apeleze la aceasta procedura pentru a-si prezerva ovulele sau ovocitele la varsta la care acestea sunt integre si sanatoase, pe la 20-25 de ani, evitand astfel viitoarele probleme cu productia sau calitatea acestora.
Mai mult decat atat, crioconservarea constituie si o modalitate optima de prezervare a fertilitatii pentru femeile care sufera de cancer si urmeaza chimioterapie, intrucat medicatia si terapia cu radiatii pot ingreuna succesul conceptiei, pot altera functiile ovarelor si incetini productia de ovule.
Cum se realizeaza crioconservarea?
Procesul de crioconservare incepe cu un tratament hormonal injectabil pentru accelerarea ovulatiei si maturarea mai multor ovule. Atunci cand, in urma analizelor si monitorizarii ecografice, se obtine maturarea optima, ovulele sunt recoltate prin punctie ovariana, sub control ecografic. Aceasta se efectueaza prin vagin si presupune explorarea cu acuratete a acestei zone cu ajutorul imaginilor oferite de o ecografie ce se realizeaza simultan. Punctia ovariana dureaza aproximtiv 20 de minute si necesita anestezie locala.
Ovocitele obtinute in urma recoltarii sunt depozitate in azot lichid la -196 grade Celsius pentru o perioada indelungata, pana cand cuplul doreste sa conceapa un copil.
Odata luata decizia de a aduce un bebe pe lume, ovocitele vor fi scoase de la conservare si fertilizate in vitro in laborator cu spermatozoizii partenerului. Dupa ce ovulul este fecundat, acesta va fi inseminat artificial prin tehnici recomandate de medic in functie de particularitatile medicale individuale.
„Rata de succes a acestui procedeu este aproximativ aceeasi ca la fertilizarea in vitro, cam de 20-25%. Crioconservarea este o procedura extrem de complexa ce ofera o sansa in plus cuplurilor care au probleme cu conceperea unui copil. Aceasta e recomandata pentru autoconservarea fertilitatii inainte de chimioterapie, radioterapie, in cazul unor boli autoimune, sau care afecteaza sanatatea sistemului reproducator. In plus, in cadrul clinicii Gynera, aceasta procedura se realizeaza si pentru barbati, prin colectarea si congelarea mai multor probe de sperma, in zile diferite. In cazul barbatilor, aceasta necesitate poate aparea inaintea unei vasectomii, inainte de interventii la nivelul testiculelor, in cazul diagnosticului de boli ce determina dificultati in colectarea spermei (dificultati erectile, probleme psihologice, diabet, afectiuni ale maduvei spinarii, boli psihice) sau boli ce duc la scaderea progresiva a calitatii spermei (azoospermia)” sustine dr. Dorina Codreanu, Doctor in Stiinte Medicale cu supraspecializare FIV.
Clinica Gynera
Gynera este cea mai premiata clinica de fertilitate din Romania, cu rezultate remarcabile care depasesc media europeana si care au pozitionat deja clinica in randul celor mai performante clinici de fertilitate din lume. Inca din primul an Gynera a obtinut rezultate spectaculoase cu tehnologii noi si a raportat conceperea primului copil din tara dintr-un blastocist vitrificat.


0 Responses So Far:

PUBLICITATE