Pages

Casiopeea propune sport si sanatate pentru o cauza nobila


Casiopeea promoveaza adevaratul spirit al competitiei sportive, respectul, excelenta, prietenia, hotararea si curajul. Este un proiect unic in Romania concretizat prin actiuni de promovare a unui stil de viata sanatos in companii sau in scoli, diverse programe concepute special pentru a adapta recomandarile generale ale expertilor la conditiile si nevoile specifice grupurilor tinta. Prin atelierele desfasurate in spitale sau in
afara lor, membrii Casiopeea acompaniaza pacientii cu boli grave in evolutia lor spre redobandirea echilibrului si a sperantei. Cursa Roz este un alt proiect dezvoltat de Casiopeea si prin organizarea unor cros-uri roz in adevaratul sens al cuvantului, contribuie la imbunatatirea vietii femeilor cu cancer la san. Toti participantii la cros sunt invitati sa-si petreaca o zi frumoasa de alergare sau plimbare in aer liber si sa contribuie prin donatia lor la actiunea Casiopeea. Taxa de participare la cros este dedicata in intregime cumpararii de proteze mamare, completand prin aceasta programul national de ingrijire a acestor femei. Despre cros-urile roz ce se vor desfasura in data de 12 mai la Brasov si pe 30 septembrie la Bucuresti ne spune mai multe dna Marina Oţelea, vicepresedinte Casiopeea. 
  
Cum s-a nascut ideea acestui eveniment si cum a evoluat de la prima editie pana in prezent?

Cros-uri roz se organizeaza de multa vreme in alte tari: destinul a facut ca cineva care a organizat prima data la Nantes aceasta cursa sa o faca prima si la Bucuresti; e vorba de Nathalie David, care a facut-o atunci in memoria unei prietene dragi care a murit de cancer. La Bucuresti a facut-o pentru ca a crezut ca este util si frumos in acelasi timp sa adune in jurul ei o mana de voluntare care sa coordoneze organizarea lui. In 2010, cu sprijinul Camerei de Comert Franceze in Romania si al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, au reusit sa mobilizeze 1700 de persoane. Au decis ca banii pe care ii vor strange vor fi daruiti pentru a infrumuseta viata femeilor cu mastectomie dupa un cancer la san, adica vor fi destinati cumpararii de proteze mamare. Au resuit sa cumpere 100 de astfel de proteze. Pentru a permanentiza aceasta actiune s-a creat Asociatia Casiopeea, in 2011 a reusit sa adune 2300 de participanti si sa doneze 164 de proteze.

Cat de mult sunt atrasi oamenii de asemenea evenimente si cat de deschise sunt companiile sa contribuie cu sau fara proiecte de responsabilitate sociala?

Traditia participarii la astfel de actiuni nu este foarte veche: desigur ca au existat intotdeauna forme prin care oamenii au daruit un ajutor anonim, dar acest gen de eveniment este relativ recent. De aceea este o receptivitate in formare, dar in crestere. Din ce in ce mai multi oameni inteleg ca e important sa existe astfel de momente de solidaritate si ca e important si cum sunt organizate nu doar ca strang fonduri. Pentru ca dincolo de donatia accesibila oricui  (25 de RON), crosul este un prilej pentru participanti de a petrece o zi frumoasa cu cei dragi. Companiile au o atitudine diferita fata de astfel de evenimente: sunt mai ales multinationalele care le sprijina financiar, direct, si fara un sprijin financiar ele nu se pot realiza. Alte companii sprijina prin acordarea serviciilor in mod gratuit pentru actiuni de tip caritativ. Ambele cai sunt utile. 
 
Ce asteptari aveti pentru acest an?
Speram ca in fiecare an sa mai includem un oras din Romania pe harta crosurilor roz. De asememea speram ca participe cat mai multi oameni si sa facem si mai multe donatii: inca aceasta forma de cancer e depistata tardiv si mastectomia e foarte frecventa, donatia noastra e foarte necesara. Anul acesta vor fi doua curse Casiopeea, pe 12 Mai la Brasov si   in toamna  la Bucuresti. 


0 Responses So Far:

PUBLICITATE